Vászon

2010.08.30. 08:17

Ígérem, lassan vége az alap technikai posztoknak, és mindjárt lesz szó arról is, hogy mennyibe is kerül ez az úri hóbort? De előtte még a vászonról kell pár szót ejtenem.

Mire jó a vetítővászon?

Mindent a jó képminőségért! Ez lehet a vásznak jelszava, amik alapvetően egy rendkívül jó fényvisszaverő felülettel rendelkező anyagdarabok. Kivitele sokféle lehet, falra feltekercselhető, állványos, összehajtható, merev, műanyag, extra bevonatú, satöbbi. Egy jó minőségű vászon rendkívüli módon javíthatja az amúgy gyenge projektor által vetített képet, mindazonáltal a költségeket is jócskán meg tudja dobni.

Egy 160x160 centis fali feltekerhetős vászon már 20 ezer forinttól is elérhető. Ez egy jól hangzó, nem túl hazudós állítás, igazi prospektusba való, mert a kedves vevő azt hiszi, áh, 20 ezer forint nem is sok, és tényeg, 160x160 centinek ez az ára. Biztos létezik mégolcsóbb, e-bayről, havertól, használtan, de sokkal lejjebb nem megy.

Viszont.

Gondoljunk csak bele. 160x160 centi. Hát azért vettem projektort, mert ekkorában akarom nézni a képet? (nem, a kép kisebb lesz, ekkora csak a vászon..., de a vetített kép képaránya 4:3, filmeknél 16:9) És minél nagyobb a vászon, annál drágább. Tehát egy méretes darab, sokkal drágább, és ha még valami extra fényvisszaverős, netán motorosan működtethető darab, akkor máris vastagon 100 ezer forint felett vagyunk. Plusz fel is kell szerelni.

Tehát a vászon, a jó vászon nagyjából egy átlagos projektor ára.

Miért nincs nekem vásznam?

Nos, azért vettem projektort, mert nagyban szeretném nézni a filmet. Az ekkora vászon viszont, khm, nagyon drága. Plusz ronda is a falon az állvány doboza, és minden vetíéskor huzkodhatom lefele.

Tehát a hófehér fal bőven elég, ha amúgy a projektor fényereje megfelelő. Természetesen, előbb ezt is próbáld ki, a High-end fanatikusok, végtelen pénztárcával bizony megvernek a fenti kijelentésért. 2 éves személyes tapasztalatom alapján, viszont elég. Természetesen, ha volna felesleges 300 ezer forintom, beszereznék egy megfelelő méretű vásznat és megfelelően rögzíteném, motoros feltekercselővel, hogy az szép legyen. De nincs.

Tudom, sokaknál nincs ekkora hófehér fal, nos... vagy lebeszélném a projektorról, vagy zsebbe kell nyúlni, mert ha a szekrény és a villanykapcsoló belelóg a képbe, az borzasztó zavaró és gagyi. A fehér lepedő szükségmegoldásnak jó, egyszer, tartósan nem ajánlom, nem lehet kifeszíteni rendesen, redősödik, plusz borzasztó igénytelenül néz ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://projektorinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr142241678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savitra 2012.11.29. 18:20:14

Sziasztok, ajánlanék egy jó alternatívát vászon helyett: Tikkurila H499 beltéri falfesték. Kipróbáltuk, és nagyon jó. Ha rákerestek, rengeteg fórumban ezt ajánlják, ha nem akarsz százezreket vászonra költeni.

zoli321 2015.10.31. 18:49:09

@Savitra: azért ez így nem teljesen igaz.
A fal akkor igazán jó vetítési felület, ha van elég sima és homogén. Sok helyen csak gletteléssel lehet ezt elérni. Meg ugye mi van, ha le van tapétázva a fal, vagy egyszerűen csak nem szeretnél egy egész falat kimázolni, ha csak a felét akarod vetítésre használni?!

Láttam bizony olyan videót a tubon, hogy a csávókám a falra kivetített kép elé rakott egy valamilyen fehér vászonszerű anyagot és szinte megdöbbentő volt a különbség!

A legjobb anyag a blackout vászon.
Rengeteg tubos videóban látható, hogy ezt az alapanyagot használják vászonépítésre. Külföldön olcsón beszerezhező, de itthon "aranyárban" mérik (ahhoz képest, hogy egy hatalmas méretű mdf lapot kapsz 10e-ért, amit plusz 1.000 ft-ért lefestesz azt csókolom.)
Én most voltam egy kiskerben Bp-en, ahol a 100"-os kepátmérűre való méret a blackout anyagból 25ezer körül van. Ha külföldről rendeled olcsón, akkor a pk elviszi azt a pénzt, amit megspórolnál rajta.

Az ikea tupplur is ebböl az anyagból van es relatíve olcsó. viszont 2m-nél hosszabbat nem gyártanak, ami nekem spec nem elég, mert nagy szobám van és a kitűzött méret ennél nagyobb.

Én egyenlőre még keresem az igaz anyagot.. aztán, ha úgy látom, hogy sajnálok 30 rongyot a blackout-ra, akkor a linóleum, vagy a sima abrosz esetleg a vékony mdf lap jöhet számításba (lefestve).

Savitra 2015.11.06. 15:25:28

A fal nem tapétázott, hanem festett felület, kellőképpen egyenletes, már korábban glettelve volt, ezzel nem kellett foglalkozni. Mivel a kivetítő már eleve fel volt szerelve, maszkolószalaggal körberagasztottuk a kivetített képet, és csak az a terület lett lefestve. Ennek a Tikkurilának pont olyan szürkés, selyemfényű színe van, mint a blackout vászonnak :) De ha rákeresel erre a festékre, nagyon sok találatot dob ki, ahol látszik a különbség a fehér fal és a szürke Tikkurila között.
süti beállítások módosítása