Vetítési szög, távolság

2010.09.08. 08:14

Apróság, finomság, de egy gondolatot megér, hiszen idegtépő dolog ha minden a helyén és valahogy a kép mégsem lesz olyan nagy/olyan kicsi, ahogy azt elképzeltük.

Tehát a projektor műszaki lapján meg van adva, a vetítés szöge, tehát hogy a fénnyaláb milyen szögben hagyja el a projektort. Ha szűken hagyja el, akkor ha túl közel van a falhoz, akkor egész egyszerűen nem lesz elég nagy a kép. Megvetted a 300x300-as vásznat, és középen ácsingózik egy kis 160x160-as kép. Hátrébb meg már nem tudod vini a projektort, mert egyszerűen ekkora a szoba. Őrjítő nemigaz?

A másik véglet, amikor túl nagy szögben szórja a fényt a projektor, ekkor meg szépen felrögzítetted a projektort, kábeleztél, és vastagon lelóg a kép a vászonról, túl nagy. Ez legalább orvosolható, egyszerűen vidd közelebb a projektort, (vagy a falat, hehe) ekkor ismét jöhet a fúrás, meghosszabbítani a kábeleket, és elviselni a csillár mellett a dobozt. Őrjítő, nemigaz?

Tehát, itt kell elővenni az általános iskola hatodik osztályos matektudást, és szépen kiszámolni, hogy a a projektor 37 fokban szórja a fényt, akkor mekkora távolságnál lesz a kívánt 2,17 méter a képátló? Segítek, az egyenlő szárú háromszögek fejezetnél kell keresni a számítás módját:)

Természetesen már erre is ráájöttek a jóravaló gyártók, így a legtöbb projektoron azért bizonyos értékek közt lehet állítani ezt a szöget, simán zoom-nak hívják. Tehát azt érdemes kiszámolni, belefér-e a zoomtartományba az általad igényelt képméret.

A Projektor rögzítése

2010.09.06. 08:59

Nos, megvan a projektor, kibontottuk a dobozt, áram van, számítógépből videójel van, mehet a vetítés! De várjunk csak, hova is tegyem a projektort? Jó lesz itt a hokedlin, aztán lelünk a fotelba és jön a kép!

Vigyázz, le ne rántsd a zsinórt. Hé, óvatosan azzal a kólával, ne a projektor fölött!!! Figyu, álljál már ki a képből, és hangosítsd is már egy picit, mert itt surrog a fülembe ez a vacak!

Ekkor jövünk rá, hogy ez a hokedlis megoldás mégsem olyan jó, és ha vége a filmnek, akkor is útban van, és előbb-utóbb valaki lerántja, leönti. A szervízesek meg fifikásak, kiszúrják a kólát a belsejében, és elkezdenek gyanakodni, hogy mégsem magától ment tönkre a jószág.

Nos, hová tegyük a projektort? Nem sok variáció van, kerülhet a falra, a plafonra, a mennyezetBE, és, extrém esetbe a vászon MÖGÉ! Ez azonban ritka, inkább előadótermekben lehetséges, a lakásban inkább falra, plafonra kerülhet. Ide persze nem ragad csak úgy fel, kell neki egy tartószerkezet, ami következő követelményeknek felel meg:

-Stabil, elbírja a projektort, és nem mozdul me minden szellőre.

-Esztétikus, tehát lehet házilag is barkácsolni, festeni, ám kis eséllyel lesz szép, és mivel mindig ott lóg a szobában, mindig ott rontja a levegőt, nem árt ha szép.

A célra leginkább mennyezetről lelógó alumínium tartórendszer alkalmas, a projektor aljában vannak rögzítőlukak, ezeket kell belebűvészkedni. Erről érdemes tájékozódni vásárlás előtt, mert nem minden projektor szerelhető rá minden állványra, tehát egymástól függetlenül nem érdemes megvenni őket.

Ha a falra kerül, akkor nyilván egy kis polcocska a legkézenfekvőbb.

A szerelés egyszerűnek tűnik, ám van itt még valami, a kábelezés. Egyrészt áramot kell kapnia a projektornak, tehát valahonnan azt is a közelébe kell vinni, valamint a videókábelt is fel kell juttatni a projektorhoz. A legnehezebb feladat pedig ezeknek az elrejtése, mert két fekete-szürke zsinór nem néz ki jól egyik szoba mennyezetén sem. A videokábel pedig inkább legyen egy méterrel hosszabb, mint rövidebb, idegtépő dolog ha éppen 10 centivel lett rövidebb, mint ahogy az kényelmes lenne.

A videokábelnek van egy helyettesítője, e-bayen láttam vezeték nélküli jeltovábbító kütyüt, bár ezt is jól meg kell nézni, lesz-e minőségromlás, a kütyüknek milyen áramforrás kell, ki lehet-e messziről kapcsolni, stb. Bár alapvetően felesleges, hiszen az áram miatt úgyis kell kábelezni, és 10 méter videokábel meg nem olyan vészes összeg.

Hol vegyük a projektort?

2010.09.02. 08:26

Még jópár technikai jellegű téma van, amire vissza fogok térni, de már nem bírok magammal, hogy a kedvenc témámról írhassak: Hol érdemes megvenni a projektort?

Mivel a projektorvásárlás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint egy joghurt megvétele, többek közt az sem mindegy, hol vesszük. Természetesen nincs legjobb hely, minden attól függ, mennyire vagyunk hajlandóak a világ végére is elmenni még ezer forint árelőnyért, mennyire vagyunk kockázatvállalóak, tudunk-e angolul és egyéb nyelveken, van-e kedvünk és szaktudásunk e-bayről, vateráról bevállalni valamit, megbízunk-e a haver tuti tippjében?

Legegyszerűbb, ha végigveszem az alapvető beszerzési forrásokat, mindnek van előnye, hátránya.

Lássuk tehát a legegyszerűbbet. 

MediaMarkt/Electroworld, vagy bármely más nagy bolt, beleértve a márkaüzleteket is

Bemegyünk, az eladó 70%-ban tisztában van a legalapvetőbb dolgokkal, de szigorúan az alapokkal. Nagyon ritka az eladó, aki _tényleg_ ért is hozzá és nem csak a "hol kell bekapcsolni" kérdésünkre tud választ adni. Ha ezt a blogot olvasod, akkor úgyis tájékozódva mész oda, így lényegében teljesen mindegy mit mond.

Előnye: Egyszerű, gyors, fizethetsz kp-val, kártyával, 10 perc alatt a tiéd lehet a doboz. A garanciát igen jó eséllyel tudod majd érvényesíteni, ha netalán szükség lenne rá.

Hátránya: Drága. A tévéreklámok, óriásplakátok, ezer négyzetméteres bolt a Westendben, a boltvezetők bruttó 1 milliós fizetése és szolgálati Mondeója mind mind drága dolgok, és ezeket mind mind a kedves vásárlók fizetik meg, vegyenek akár egy CD lemezt, vagy projektort. Mindemellett az árukészlettel az eladók nem bánnak szépen, személyes tapasztalat, pont a Westendes Mediamarktban sikerült pár hónapot eltölteni, pont a számítógép osztályon... Csomagoltunk vissza már kiállítási darabot, újként eladva, borult már le monitor bála, és esett le nyomtató a raktár tetejéről. Nem, nem minden rossz, és máshol is történhetnek hasonlók, de én ezt tapasztaltam. Persze van garancia, de ugye nem minden hiba jön elő azonnal, és ki szeretne ügyintézni?

 

Kis számítástechnikai bolt

Legtöbb esetben az interneten megtaláltuk a honlapjukon a kívánt típust, roppant kedvező árral. 30%-al kevesebb, mint a szomszédos Nagy elektronikai áruházlánc. A bolt eldugott helyen van, a város külkerületében, vagy belvárosi pinchelységben. A bolt kicsi. Raktárkészlet nincs, de rendelésre hoznak neked a nagykerből. Vevőközpontúságuk meglehetősen változó, de ennyi pénzért már el tudom fogadni, hogy ne én legyek a világ közepe. Az eladó általában ért a számítástechnikához, jó eséllyel képben van a projektorokkal is. Ha csinos dekoltázsod van, akkor vélhetően _nagyon_ kedves lesz veled, mert ebbe a boltba 95%-ban férfiak járnak. Ha férfi vagy, és egy apró jel is utal arra, hogy béna vagy a számítástechnikához, de minimum nem vagy hétpróbás rendszergazda, nem lesz kedves. De a lényeg: 1-2 nap alatt tényleg hoz neked a nagykerből, vagy a föld alól (ennek még lehet jelentőssége) olyan projektort, a garancia kétesélyes, ha szürkeimport, akkor lesheted és imádhozhatsz hogy az adott márkának van magyar képviselete és foglalkozik a nem magyar garanciapapíros darabokkal is. Ha a boltba viszed vissza, akkor 2-3 hétre eltűnnek vele, mondván felküldik jóégtudjahová. Már ha nem szűntek meg.

Az ilyen boltok NAGYON kis haszonkulcsal dolgoznak, hiszen ez az egyetlen tapintható előny, amit kínálni tudnak a másik 543 hasonló bolttal szemben. Annyira picivel, hogy ha bankkártyával fizetsz, a letöbb esetben ennek a 2-3%-os költségét is rád terhelik, hiszen az felemésztené a hasznukat. És ilyen apró haszonkulcs mellett elég egy rossz döntés, peches negyedév, és lehet becsukni a boltot. Mindenesetre én ajánlanám, ennyi kockázatot megér nekem.

Vatera:

Itt esetleg külföldről behozott darabot lehet kifogni, de olykor kereskedők is szeretik felütni tanyájukat, elhitetvén veled, hogy piacon vagy, olcsón veszed, és közben nem olcsók. Nem ajánlott, garanciaérvényesítés esélye közelít a nullához, és az áru eredete is kétséges, lehet kishibás de újracsomagolt, kicseréltlámpás, akármi. A használtakat élből elkerülném, hacsaknem még úgy is megéri, hogy veszel mellé új lámpát is.

E-bay:

Hasonló a vaterához, ám picit jobb a helyzet, kockázatos, ám van esély kifogni a jót. A használt, innen-onnan 1 darab, meg shipping from Hong-kong dolgoktól óva intenélek, de amelyik eladónak közel 100%-os visszajelzése van, és újakat árul, jól járhatsz. Ha EU-n belülről jön, akkor valószínűleg nem lesz nagyon olcsó. Ha viszont eu-n kívülről, akkor nyerhesz vámot, áfát. Hacsaknem, a postán kiszúrják, hogy nagy értékű műszaki cikk, mert akkor fizethetsz vámot, ami nem túl baráti egyéni esetekben, meg kezelési költség, plusz macera, befáradni személyesen, és a vámtiszt úgy vizslat, mintha 3 kiló heroin lenne a dobozban. Tehát némi angoltudás, e-bayes rutin és egyéb praktikák ismerete határozott előny.

Ismerőssel, baráttal hozatni külföldről:

Szintén Vámot, áfát lehet rajta spórolni, már ha abban az országban kisebb az áfa. Vagy valamiért tényleg olcsóbban lehet ott hozzájutni. Macerás, meg hosszadalmas, meg nem mindenkinek van ilyen ismerőse, de lehetőség.

Internetes webáruház, házhozszállítás

Ez talán a kisbolthoz hasonlít, leszámítva, hogy ki is viszik neked, ami persze 1-2 ezer forint. Vigyázni, mert ő is szeretnek az olcsóság ruhájába bújni, valójában nem is mindig olcsók. Intő jel például, ha "ingyen" van a házhozszállítás. Ez azt jelenti, hogy van akkora haszonkulcsuk, hogy belefér... A garancia érvényesítése itt is problémás lehet, de nem lehetetlen.

Összefoglalva: A beszerzési ár, a garancia érvényesítése, és a ráfordított energia közt kell egy elfogadható kompromisszumot felállítani, nekem a kisboltok a legmegfelelőbbek, ha megfelelő elvárással megy be az ember, és kitörli azt az örökigazságot a fejéből, hogy " a bolt a vevőért van, a vevőért mindent" nagy baj nem érheti. Azért megnézném e-bayen, mert ha _sokkal_ olcsóbb, megjátszanám. Kinek mi a sok persze.

 

 

süti beállítások módosítása