Vetítési szög, távolság

2010.09.08. 08:14

Apróság, finomság, de egy gondolatot megér, hiszen idegtépő dolog ha minden a helyén és valahogy a kép mégsem lesz olyan nagy/olyan kicsi, ahogy azt elképzeltük.

Tehát a projektor műszaki lapján meg van adva, a vetítés szöge, tehát hogy a fénnyaláb milyen szögben hagyja el a projektort. Ha szűken hagyja el, akkor ha túl közel van a falhoz, akkor egész egyszerűen nem lesz elég nagy a kép. Megvetted a 300x300-as vásznat, és középen ácsingózik egy kis 160x160-as kép. Hátrébb meg már nem tudod vini a projektort, mert egyszerűen ekkora a szoba. Őrjítő nemigaz?

A másik véglet, amikor túl nagy szögben szórja a fényt a projektor, ekkor meg szépen felrögzítetted a projektort, kábeleztél, és vastagon lelóg a kép a vászonról, túl nagy. Ez legalább orvosolható, egyszerűen vidd közelebb a projektort, (vagy a falat, hehe) ekkor ismét jöhet a fúrás, meghosszabbítani a kábeleket, és elviselni a csillár mellett a dobozt. Őrjítő, nemigaz?

Tehát, itt kell elővenni az általános iskola hatodik osztályos matektudást, és szépen kiszámolni, hogy a a projektor 37 fokban szórja a fényt, akkor mekkora távolságnál lesz a kívánt 2,17 méter a képátló? Segítek, az egyenlő szárú háromszögek fejezetnél kell keresni a számítás módját:)

Természetesen már erre is ráájöttek a jóravaló gyártók, így a legtöbb projektoron azért bizonyos értékek közt lehet állítani ezt a szöget, simán zoom-nak hívják. Tehát azt érdemes kiszámolni, belefér-e a zoomtartományba az általad igényelt képméret.

A bejegyzés trackback címe:

https://projektorinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr282251907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmhjm 2010.09.18. 20:10:35

érik már az új poszt, ugye?

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.09.20. 10:13:11

Ha van rá igény, érik. Bár mivel melóból írom, erősen befolyásolja amunkamennyiség is, amit kapok, és most sajna van. 1-2 témám még van, de lehet kívánni is:)

senior Z 2012.09.25. 22:57:20

@Öltönyösrabszolga:
Szia!
Én csak most találtam rá erre az írásodra, és nagyon hasznos infók vannak benne számomra. Elolvasás után vettem észre, hogy több, mint 2 éves. Pedig nekem teljesen aktuálisnak tűnt. :-)
Kérdésem az lenne, hogy amelyik projektor HD, annak nagyon alacsony a fényereje. Miért? Illetve, hogy akkor inkább vegyek vissza a HD felbontásból, és csak mondjuk 1024x768-asat keressek, de nagyobb fényerővel?
Illetve a legegyszerűbb kérdés, hogy ha projektort szeretnék venni ~200 ezer Ft-ig bezárólag, akkor mit javasolsz? (ezt az összeget írtad 2 éve... helytálló lehet még? ).
Köszönöm a segítséged előre is!
Üdv.
Zoli
süti beállítások módosítása